Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, TCK’nın Topluma Karşı Suçlar başlıklı Üçüncü Kısmının, Bilişim Alanında Suçlarına ayrılan onuncu bölümünde, 245. maddesinde düzenlenmiştir.
İnternet siteleri ve uygulamalar üzerinden dolandırıcılık faaliyetleri her geçen gün artıyor. Sosyal medya platformları ile illegal kumar ya da bahis mecraları üzerinden gerçekleştirilen suçlarda büyük bir artış yaşanmaktadır.
Son dönemde “Banka hesabınızı kiralayın, binlerce lira kazanın” mesajları çoğaldı. Fakat ısrarla belirtmek gerekir ki böyle bir kazanç yasal olarak sorun olmaktadır. Nitekim banka hesabı kiralayan kişiler kötü niyetli olarak sizlerin banka hesabınızla birtakım illegal faaliyetlere girişerek haksız kazanç elde etmekte ve insanları dolandırmaktadır. Bu nedenle size ait banka hesabına gelen paralar da suçtan kazanılmakta ve en önemlisi suçtan elde edilen bu gelir sizlerin banka hesabınızda yer alması nedeniyle sizler de suça karışmış olarak anılacak ve şüpheli yahut sanık sıfatı alacaksınız. Bu nedenle kimseye banka hesabınızı kiralamayın yahut banka hesabınız üzerinden komisyon ile kazanç vaadedenlere aldanmayın.
Bu kadar illegal sürecin sonunda kaynağı belli olmayan ya da dolandırıcılık ile elde edilen bu paralar tespit edildiğinde, maalesef dolandırıcılar yerine hesap sahibine ulaşılıyor ve bu yasa dışı süreç ile hiç alakası olmayan vatandaşlar uluslararası illegal bir para trafiğinin ya da dolandırıcılık olaylarının baş şüphelisine dönüşüyor.
Türk Ceza Kanunu Madde 245
“(1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır ceza gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Birinci fıkrada yer alan suçun;
a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,
b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlâtlığın,
c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin, Zararına olarak işlenmesi hâlinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.
(5) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerle ilgili olarak bu Kanunun malvarlığına karşı suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümleri uygulanır.”
Yukarıda yer alan kanun maddesinden de görüleceği üzere; Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu başlığı altında üç ayrı ana suç yer almıştır. Buna göre Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun oluşabilmesi için:
1- “Başkasına ait bir banka veya kredi kartı ile yarar sağlamak”;
2- “Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirerek sahte banka veya kredi kartı üretmek, böyle bir kartı satmak, devretmek, satın almak veya kabul etmek”;
3- “Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle yarar sağlamaktır.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun konusuna değineceksek belirtmek gerekir ki başkasına ait bir banka veya kredi kartı ile yarar sağlama suçu ile suçtan zarar görenin malvarlığında bir azalma söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu ilgilinin malvarlığı üzerinde işlenmektedir. Buna göre, başkasına ait bir banka veya kredi kartı ile yarar sağlama suçunun maddî konusu, suçun üzerinde işlendiği malvarlığıdır
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun maddi unsurlarına değinecek olursak; başkasına ait banka veya kredi kartı ile yarar sağlama suçunun maddî unsuru, her ne suretle olursa olsun ele geçirilen veya elde bulundurulan banka veya kredi kartının, kartın sahibinin veya kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın kullanılarak ya da kullandırtılarak kişinin kendisine veya başkasına yarar sağlamasından ibarettir.
Başkasına ait bir banka veya kredi kartı ile yarar sağlama suçunun maddî unsurunun oluşması için, banka veya kredi kartının başkasına ait olması gerekir. Ancak, söz konusu kart, üzerinde sahtecilik yapılmış veya sahte belgeler ile elde edilmiş bir kart olmamalıdır. Aksi halde TCK m. 245/1 söz konusu olmayacaktır.
Banka veya kredi kartının ele geçirilmesi veya elde bulundurulması fiili, ayrıca bir suç oluşturuyorsa, daha sonra içtima başlığı altında daha ayrıntılı şekilde değinileceği üzere, fail gerçek içtima kuralları uyarınca hem gerçekleşen o suçtan hem de TCK m. 245/1’den dolayı cezalandırılacaktır.
Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçunda Manevi Unsura değinecek olursak; TCK m. 245/1’de öngörülen suç, sadece kastla işlenebilen bir suçtur. Kanunda ayrıca özel kast aranmadığından buradaki kast, genel kasttır. Failin kasıtlı sayılabilmesi için ele geçirdiği veya elinde bulundurduğu kartın başkasına ait bir banka veya kredi kartı olduğunu ve kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağladığını bilmesi ve istemesi gerekir. Dolayısıyla, örneğin, başkasına ait kartı kendisine ait zannederek kullanan kişi kasıtlı sayılmaz.
Banka kartı dolandırıcılığı, birisi sizin izniniz olmadan banka kartınızı alışveriş yapmak veya hesabınızdan para çekmek için kullandığında meydana gelir. Bu, kimlik avı veya bir satıcının satış noktası sisteminin siber saldırılara maruz kalması gibi çeşitli şekillerde olabilir. Suçlular, kartınızı fiziksel olarak çalarak veya kart bilgilerinizi onlara vermeniz için sizi kandırarak da banka kartı bilgilerinizi çalabilir. Buna ilişkin olarak başınıza gelen bu tip olaylarda mutlaka ceza avukatıyla görüşmenizde fayda olacaktır nitekim adınız suça karışabilecektir.
ATM veya pos cihazları: Dolandırıcılar bir cihaz aracılığıyla, kartınızı bir ATM'de ya da pos cihazında kullandığınızda, banka kartınızın manyetik şeridindeki bilgileri yakalayabilirler. Daha sonra sahte bir kart oluşturmak ve yetkisiz satın alma işlemleri yapmak için bu bilgileri kullanabilirler.
Kartsız dolandırıcılık: Bu dolandırıcılık türünde, hırsız banka kartı numaranızı fiziksel karta ihtiyaç duymadan online veya telefon yoluyla alışveriş yapmak için kullanır.
Kimlik hırsızlığı: Kişisel bilgileriniz üçüncü kişiler tarafından ele geçirilirse, hesaplarınızı alışveriş yapmak için kullanabilirler.
Ayrıca tüm bu durumların yanında banka kartları ya da IBAN bilgileri üzerinden suç işlenmiş olursa masum bir kişi şüpheli ya da sanık konumunda yer alabilmektedir. Bu hususta önemli olan Banka, Kredi veya IBAN bilgileri ile dolandırıcılık faaliyetlerine karışmanız halinde mutlaka ceza hukukunda uzman ceza avukatından bilgi almanız birtakım suçlarda sanık veya şüpheli sıfatıyla yer almanızı önleyebilecektir.